top of page

Психологічний супровід дистанційного навчання


Взаємодія психологічної служби школи №24 з дітьми, вчителями, батьками та науково методичним центром, у роботі з підвищення якості освітнього

Психологічний супровід дистанційного навчання.

Основною метою психологічної служби школи є соціально-психологічне забезпечення освітнього процесу. Робота спрямована на збереження і зміцнення здоров’я, створення умов для повноцінного і гармонійного розвитку всіх учасників навчально-виховного процесу.

Систематична робота психологічної служби намагається забезпечувати своєчасне вивчення психологічного та фізичного розвитку дитини, мотивів її поведінки і навчальної діяльності з урахуванням вікових, інтелектуальних особливостей, створення умов для саморозвитку та самовиховання.

Я, практичний психолог Жукова Н.В., будуючи свою роботу, залучаю до співпраці учнів, вчителів та батьків. Підтримую тісний зв’язок з методистами НМЦ, підвищуючи свій рівень психологічної просвіти.

В нашій школі вже 10 рік працює Психологічна служба «Серце відкрите до довіри», яка була створена у 2009 - 2010 навчальному році.

Метою цього проекту:

- створення психологічної служби школи, яка дозволить підвищити якість і забезпечить доступність послуг у сфері практичної психології і соціальної роботи, спрямованих на збереження і укріплення здоров’я, підвищення адаптивних можливостей учнів;

- створення умов для повноцінного і гармонійного розвитку всіх учасників навчально-виховного процесу;

- посилення розвивального і виховного компонентів системи освіти.

Головними напрямками діяльності психологічної служби:

- психодіагностика особистісних рис характеру особистості учнів молодших, середніх та старших класів;

- визначення індивідуального розвитку з метою допомоги в адаптації до навчання в нових умовах початкової, середньої та старшої школи;

- вивчення класних колективів;

-виявлення та психологічний супровід обдарованих дітей;

- професійна орієнтація учнів із метою обґрунтованого ними вибору професії та підготовки їх до праці в різних галузях.

Функції психологічної служби:

- своєчасне попередження відхилень у психічному розвитку та становленні особистості;

- запобігання конфліктним ситуаціям у навчально-виховному процесі;

- профорієнтаційна робота з учнями 9-11 класів;

- попередження негативних звичок;

- психокорекція поведінки учнів (ігри, бесіди, тренінги);

- консультативно-методична допомога учням, вчителям та батькам з питань навчання, виховання, міжособистісних стосунків;

- психологічна просвіта (виступи на батьківських зборах, ділові ігри, бесіди).

Психологічна служба школи активно співпрацює:


Психологічній службі вдалося

Створити осередки учнівської психологічної служби в класних колективах через органи самоврядування та налагоджено співпрацю.

У дітей сформувати вміння правильно спілкуватися та розуміти один одного.

Зробити кроки у напрямку розвитку міжособистісних відносин в учнівському колективі без конфліктів та агресії (в рамках роботи клубу «Примирення»).

Розвинути в учнів толерантне ставлення до оточуючих.

Провести активну діяльність по запобіганню поширенню шкідливих звичок серед учнів.

Робота з педагогічним колективом включає в себе надання рекомендацій для успішної освітньої діяльності з учнями та батьками, також надаються адресні поради щодо роботи з дітьми. На психолого-педагогічних семінарах, практикумах, інтерактивних заняттях та лекторіях обговорюються та вирішуються важливі проблемні ситуації та шляхи їх запобігання.

З метою підвищення рівня обізнаності батьків стосовно виховання дітей у сім’ях, у школі працює комплексно – цільова програма «Сім’я і школа – компетентний учень». В реалізації якої психолог проводить з батьками опитування та анкетування, інтерактивні бесіди, консультації, виступає на батьківських зборах. Надаються консультацій в режимі он-лайн для здобувачів освіти, батьків та вчителів, щодо організації дистанційного навчання (за потребою). На шкільному сайті розміщується інформація для батьків і учнів, анкетування, презентації, фото звіти. Ефективним є спілкування з батьками за допомогою електронної пошти та груп Вайбер, де є можливість відправлення он-лайн посилань. Але ж не у всіх батьків є можливість користуватися Інтернетом, тому з ними я спілкуюсь індивідуально, запрошуючи їх через класного керівника або дитину на особисте спілкування.

Ця робота позитивно впливає на якість освітнього процесу.

Завдяки плідній співпраці психолога з учнями, батьками, педагогами вирішується низка різних життєвих питань, покращується рівень взаєморозуміння між членами всіх учасників освітнього процесу.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Youtube
  • Blogger
  • Twitter Basic Square
bottom of page